Εύκολες συνταγές

Συνταγή Κρητικού Σκουός στο φούρνο

Σχετικά με τη συνταγή

Ετοιμαστείτε να αφεθείτε στις απολαυστικές γεύσεις της Μεσογείου με αυτή τη συνταγή Κρητικού Σκουός στο φούρνο! Με καταγωγή από το όμορφο νησί της Κρήτης, αυτό το πιάτο αναδεικνύει τα ζωηρά χρώματα και την υγιεινή καλοσύνη των τοπικών υλικών. Αυτή η χορτοφαγική συνταγή συνδυάζει τρυφερό σκουό, αρωματικά βότανα και μια έκρηξη πικάντικης φέτας για να δημιουργήσει μια αρμονική συμφωνία γεύσεων που θα σας μεταφέρει στις ηλιόλουστες ακτές της Ελλάδας. Είτε διοργανώνετε ένα δείπνο είτε απλά λαχταράτε μια γεύση από το Μεσόγειο, αυτή η συνταγή είναι βέβαιη ότι θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και θα ικανοποιήσει τους γευστικούς σας καλούς.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

4
Κρητικό σκουός

1/2 φλιτζάνι
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2
Ντομάτες σε κύβους

1
Κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

2 γαρίφαλα
Σκόρδο, ψιλοκομμένο

1/4 φλιτζάνι
Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος

1/4 φλιτζάνι
Φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος

200 g
Τυρί φέτα, θρυμματισμένη

Αλάτι και πιπέρι για γεύση

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ζωντανέψει αυτή η απολαυστική συνταγή Κρητικού Σκουός στο φούρνο, θα φτιάξετε μερικά συστατικά και συστατικά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα κοφτερό μαχαίρι για να το κόψετε σε φέτες και να κόψετε κύβους, μια ξύλινη κοπή για την προετοιμασία των λαχανικών και ένα ταψί για να ψήσετε την κολοκύθα στην τελειότητα. Επιπλέον, μαζέψτε το πιο φρέσκο ​​κρητικό σκουό που μπορείτε να βρείτε, μαζί με τις ζουμερές ντομάτες, ένα ζωηρό κόκκινο κρεμμύδι, σκελίδες σκόρδο και ένα μείγμα από φρέσκα βότανα όπως μαϊντανός και μέτα. Μην ξεχάσετε να εφοδιαστείτε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι για να αναδείξετε τις γεύσεις αυτής της μεσογειακής απόλαυσης. Τέλος, φροντίστε να έχετε στη διάθεσή σας λίγη θρυμματισμένη φέτα για αυτό το αφράτο και κρεμώδες τελείωμα.

Προετοιμασία

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 375°F (190°C).
2. Κόβουμε το κρητικό κολοκυθάκι κατά μήκος και αφαιρούμε τους σπόρους.
3. Χτυπήστε τη σάρκα της κολοκύθας σε σταυρωτό σχέδιο με ένα κοφτερό μαχαίρι.
4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες κομμένες σε κύβους, το κόκκινο κρεμμύδι σε φέτες, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον δυόσμο.
5. Περιχύνουμε με το μισό μείγμα της ντομάτας και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά.
6. Γίνε κάθε σκουός με τοεζ ντομάτας, πιόντας το απαλά στα κομμάτια.
7. Το αυτοκίνητο τα γεμιστά κολοκυθάκια σε ένα ταψί και ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο από πάνω.
8. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά.
9. Μετά από 45 λεπτά, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και πασαλείψτε τη φέτα θρυμματισμένη πάνω από τα κολοκυθάκια.
10. Επιστρέψτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε το ακάλυπτο για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί.

Χρόνος προετοιμασίας

Η προετοιμασία της απολαυστικής συνταγής για κρητικό κολοκυθάκι θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά, ενώ ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος είναι περίπου 1 ώρα.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Καθώς αυτή η συνταγή περιέχει τυρί φέτα, δεν είναι κατάλληλη για vegans. Ωστόσο, εάν θέλετε να φτιάξετε μια vegan εκδοχή αυτού του πιάτου, μπορείτε να αντικαταστήσετε το τυρί φέτα με μια εναλλακτική λύση φυτικής προέλευσης, όπως το τόφου ή ένα βίγκαν υποκατάστατο τυριού. Φροντίστε να κάνετε μια επιλογή φιλική προς τους vegan που μιμούνται τις κρεμώδεις και καυστικές γεύσεις της παραδοσιακής φέτας.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

Όταν επιλέγετε κρητικές κολοκύθες, αναζητήστε αυτές που είναι σφιχτές, με ζωηρό πράσινο χρώμα και λεία επιδερμίδα. Η σάρκα πρέπει να είναι τρυφερή αλλά ελαφρώς τραγανή. Προσέχουμε να μην παραψήσουμε τα κολοκυθάκια γιατί μπορεί να χυλώσει. Το σταυρωτό σκοράρισμα της σάρκας βοηθά το μείγμα της ντομάτας να διεισδύσει στο σκουό, εμποτίζοντας το με εκπληκτικές γεύσεις. Φροντίστε να κατανείμετε ομοιόμορφα το μείγμα στα κομμάτια για μέγιστη απορρόφηση γεύσης. Η επικάλυψη φέτας προσθέτει μια όμορφη χρυσή κρούστα όταν ψηθεί ακάλυπτη για τα τελευταία 15 λεπτά. Σερβίρετε το κρητικό κολοκυθάκι στο φούρνο ζεστό από το φούρνο, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν όμορφα.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
250

Συνολικό Λίπος
18g

Κορεσμένα λιπαρά
6g

Χοληστερόλη
25 mg

Νάτριο
400 mg

Υδατάνθρακες
16g

Ίνα
4g

Σάκχαρα
8g

Πρωτεΐνη
7g

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να παρουσιάσετε το ψημένο κρητικό κολοκυθάκι με κομψό αλλά ρουστίκ τρόπο, το γεμιστό σκουός σε μια πιατέλα στρωμένη με φύλλα μαϊντανού ή μέντας. Τα ζωηρά πράσινα βότανα θα συμπληρώσουν τα χρώματα του πιάτου και θα προσθέσουν μια νότα φρεσκάδας. Μπορείτε επίσης να πασπαλίσετε από πάνω λίγη επιπλέον θρυμματισμένη φέτα για μια οπτική ελκυστική γαρνιτούρα. Σερβίρετε το κολοκυθάκι ως κυρίως πιάτο συνοδευόμενο από μια ελληνική σαλάτα που αποτελείται από ώριμες ντομάτες, αγγούρια, κόκκινα κρεμμύδια, ελιές Καλαμάτας και λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Μια άλλη εξαιρετική επιλογή είναι η φρυγανισμένη πίτα ή οι φέτες μπαγκέτες με κρούστα για βουτιά στους γευστικούς χυμούς του πιάτου.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν σας περισσέψει, φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Το Κρητικό Σκουός στο φούρνο μπορεί να διατηρηθεί έως και 2 ημέρες. Για να ξαναζεστάνετε, απλώς το κάνετε προθερμασμένο φούρνο στους 350°F (180°C) για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθούν. Ωστόσο, είναι καλύτερο να απολαμβάνετε φρέσκο ​​​​εκτός φούρνου για βέλτιστες γεύσεις και υφές.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Η συνταγή για το κρητικό κολοκυθάκι στο φούρνο προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Το ίδιο το κρητικό κολοκυθάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, παρέχοντας αντιοξειδωτικές πηγές που υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και προάγουν το λαμπερό δέρμα. Είναι επίσης μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίοι βοηθούν την πέψη και συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Οι ντομάτες που αναφέρονται σε αυτή τη συνταγή είναι γεμάτες με λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό γνωστό για τις πιθανές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Το μείγμα φρέσκων βοτάνων προσθέτει όχι μόνο ζωντανές γεύσεις αλλά και απαραίτητες βιταμίνες και μετάλλα. Η μέτα, ειδικότερα, είναι γνωστή για τις καταπραϋντικές και χωνευτικές της βάσης. Τέλος, μια μεγάλη ποσότητα τυριού φέτα παρέχει πρωτεΐνη και ασβέστιο. Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια φέτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή να προσαρμόσετε την ποσότητα που χρησιμοποιείται στη συνταγή.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε η συνταγή Ψητό κρητικό κολοκυθάκι, ίσως εκτιμήσετε και άλλα πιάτα εμπνευσμένα από το Μεσόγειο. Μια τέτοια επιλογή είναι η Γεμιστή Μελιτζάνα με Κινόα και Φέτα, η οποία συνδυάζει ψητές μισές μελιτζάνες γεμάτες με ένα πλούσιο μείγμα κινόα και φέτα. Μια άλλη απολαυστική επιλογή είναι η ελληνική σπανακόπιτα, μια αλμυρή πίτα γεμάτη με σπανάκι, τυρί φέτα και μυρωδικά, όλα περιτυλιγμένα σε τραγανές στρώσεις φύλλου. Για μια πιο ελαφριά επιλογή, δοκιμάστε το Greek Salad Wraps, όπου ζωηρά λαχανικά, ελιές και τυρί φέτα τυλίγονται σε μια τορτίγια ολικής αλέσεως ή ένα φύλλο μαρουλιού. Αυτές οι συνταγές αποτυπώνουν την ουσία της μεσογειακής κουζίνας, ενώ προσφέρουν μια ποικιλία από γεύσεις και υφές για να ικανοποιήσουν τις λιγούρες σας.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Οι μαγευτικές γεύσεις και η γαστρονομική κληρονομιά της Κρήτης λειτούργησαν ως η κύρια έμπνευση για αυτήν τη συνταγή Κρητικού Σκουός στο φούρνο. Το πλούσιο αγροτικό τοπίο του νησιού, η άφθονη ηλιοφάνεια και τα φρέσκα προϊόντα έχουν γιορταστεί από καιρό στη μεσογειακή κουζίνα. Διάσημοι σεφ όπως η Μαρία Ηλία και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχουν αναδείξει τις ζωντανές γεύσεις της Ελλάδας μέσα από τις καινοτόμες συνταγές τους, εμπνέοντας οικιακούς μάγειρες και λάτρεις του φαγητού. Με βάση την τεχνογνωσία τους, αυτή η συνταγή δημιουργήθηκε για να φέρει την ουσία της κρητικής κουζίνας στην κουζίνα σας, επιτρέπετε να απολαμβάνετε τις ηλιόλουστες γεύσεις της Μεσογείου σε κάθε μπουκιά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button